Strefa wiedzy

W naszej czytelni znajdziesz ciekawe pomysły na urozmaicenie swojej diety, informacje na temat zdrowego żywienia oraz inspiracje dotyczące aktywności fizycznej dla osób, które dopiero zaczynają „uprawiać” zdrowy tryb życia. Zapraszamy do lektury!
Z dietą nieodłącznie kojarzy się uczucie ssania w żołądku, brak energii i wilczy apetyt. Jednak czego się nie robi dla smukłej sylwetki i jędrnego ciała. Jesz coraz mniej, uprawiasz sport, a waga ani drgnie, a jeśli już to nie w tą stronę co trzeba. A co jeśli gwarancją idealnego ciała jest jedzenie? A właściwie dość sporo jedzenia?
Czytaj dalej

Słodka bazylia - co wiemy o nowym superfood'sie?
Data publikacji: 25/11/2018
Tukmaria, bo tak inaczej określa się te nasionka od lat stosowane są w kuchni chińskiej i indyjskiej. Są podobne wyglądem i konsystencją do nasion chia, natomiast ma od nich intensywniejszy smak i aromat. Na polskim rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, ale czy zyskają popularność?
Czytaj dalej

Dieta skazana na sukces?
Data publikacji: 10/05/2018
Dyscyplina w żywieniu stanowiła od zawsze wyzwanie dla najtwardszych charakterów. Wszyscy znamy historie osób, które poległy w dietetycznym boju, uległy pokusie „podjadania” czy „podpijania” zakazanych produktów. Naturalne dążenie do natychmiastowego zaspokajania sygnalizowanych nam przez nasz organizm potrzeb jest w nas mocno zakorzenione. A nie potrzeba wiele czasu, by zniweczyć efekty wielomiesięcznych starań! Co zatem zrobić, by znaleźć się w gronie tych, którym się udało?
Czytaj dalej

Gluten – fakty i mity
Data publikacji: 19/04/2018
Celiakia i alergia na gluten to coraz popularniejsze zagadnienia, jakie pojawiają się przy omawianiu zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób wokół nas przechodzi na tzw. dietę bezglutenową i wybiera bardzo wyselekcjonowane produkty. Ale ile w tym całym zamieszaniu jest prawdy? Czy nietolerancja glutenu jest aż tak powszechną dolegliwością? A może czasem to tylko czysta fanaberia i chęć dopasowania się to aktualnych trendów żywieniowych?
Czytaj dalej

Owoce – czy można je jeść bezkarnie?
Data publikacji: 09/04/2018
Lato to wyjątkowy czas, w którym wybór smacznych i zdrowych owoców jest największy. Kuszą nas one wyglądem, zapachem i smakiem, a w dodatku zewsząd płyną informacje o ich cudownych właściwościach. Wydawać by się mogło, że można się nimi odżywiać bez żadnych ograniczeń! Czy aby na pewno?
Czytaj dalej

Ryby z hodowli
Data publikacji: 22/02/2018
Czy kupując rybę zastanawiasz się, skąd ona pochodzi? Warto się tym zainteresować!
Na polskim rynku można nabyć ryby bałtyckie, oceaniczne, a także z polskich i zagranicznych hodowli. Różnią się one poziomem pozostałości substancji niepożądanych, m.in. pestycydów, metali toksycznych czy związków weterynaryjnych, co zostało wykazane w badaniach Zakładu Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
Czytaj dalej
Na polskim rynku można nabyć ryby bałtyckie, oceaniczne, a także z polskich i zagranicznych hodowli. Różnią się one poziomem pozostałości substancji niepożądanych, m.in. pestycydów, metali toksycznych czy związków weterynaryjnych, co zostało wykazane w badaniach Zakładu Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.

Zdrowe ziarna
Data publikacji: 17/01/2018
Różnego rodzaju ziarna i nasiona są bardzo często niedocenianym składnikiem naszej codziennej diety. Co prawda, wiele z nich bardzo dobrze znamy (jak siemię lniane czy nasiona słonecznika), są jednak i takie (jak np. nasiona chia), o których wiemy mało, a które mogą stać się jednymi z najzdrowszych składników naszego pożywienia. Przyjrzyjmy się im trochę bliżej i zastanówmy się, co mogą wnieść do naszej zdrowej diety!
Czytaj dalej