2019-10-30

Bożonarodzeniowa pieczeń z indyka

Składniki na 12 porcji:

  • Mięso z piersi indyka - 1,2kga
  • Udziec wołowy mielony - 250 g
  • Cebula - 80g ( sztuka)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jajko
  • Musztarda - łyżeczka
  • Sól, pieprz, zioła do indyka, majeranek, papryka słodka

Wykonanie:

Mięso z indyka natrzyj dzień wcześniej ziołami, solą, pieprzem i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia za pomocą noża natnij mięso i zrób kieszeń. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z mielonym mięsem, musztardą, jajkiem, solą i pieprzem. Faszeruj indyka powstałą masą. Za pomocą bawełnianych nici do wyrobów wędliniarskich obwiąż mięso i włóż do rękawa do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze godzinę. Wyjmij mięso z piekarnika, rozwiąż nici i pokrój pieczeń.

Wartość odżywcza całości:

1450 kcal/ 284,6 g białka/ 29,1 g tłuszczu/ 10,3 g węglowodanów/ 1,8 g błonnika

Wartość odżywcza porcji:

121 kcal/ 23,7 g białka/ 2,4 g tłuszczu/ 0,9 g węglowodanów/ 0,1 g błonnika

Moje rady:

  • Z powstałego w procesie pieczenia płynu możesz przygotować pyszny sos pieczeniowy, wystarczy że zagotujesz go w garnku i dodasz pełnoziarnistej mąki ( możesz użyć też mąki lnianej).
  • Jeśli nie posiadasz nici wędliniarskich mięso możesz spiąć wykałaczkami
  • Zamiast wołowiny możesz dać również mięso mielone wieprzowe
  • Do pieczeni możesz wykorzystać dzień wcześniej ugotowane ziemniaki. Schłodź je w lodówce przez noc, następnie odgrzej na oliwie z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wytworzy się skrobia oporna i ziemniaki będą miały niższy indeks glikemiczny.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel