2021-08-23

Czy dieta wpływa na Twoje wyniki w pracy? Tak! Być może jest to dla Ciebie zaskakująca odpowiedź i zastanawiasz jak to możliwe. To, co jesz, nie pozostaje obojętne dla ośrodkowego układu nerwowego. Zdrowe dieta chroni Cię przed niedoborami żywieniowymi, które mogą objawiać się sennością i zmęczeniem. Sprawdź, jakie produkty włączyć do jadłospisu, aby osiągać lepsze wyniki w pracy.

Jakie składniki mają korzystny wpływ na pracę mózgu?

Żywność jest źródłem składników, które mają wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W związku z tym spożywanie wybranych produktów ma pozytywne działanie, jeśli chodzi o pamięć i koncentrację. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B oraz wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B występują dość powszechnie w żywności. Dlatego urozmaicone zdrowe menu bez problemu powinno pokryć zapotrzebowanie na te ważne składniki. Prawidłowe funkcjonowanie mózgu zapewnia przede wszystkim witamina:

  • B1 (tiamina) – jest niezbędna do przenoszenia impulsów nerwowych,
  • B3 (niacyna) – niedobór witaminy B3 powoduje osłabienie pamięci i koncentracji,
  • B6 (pirydoksyna) – zbyt mała podaż witaminy B6 może prowadzić do przedwczesnego starzenia się komórek nerwowych.

W jakich produktach szukać powyższych witamin? Ich źródłem są m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki, orzechy, mięso drobiowe, a także nasiona roślin strączkowych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Istotne znaczenie dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym dobrej pamięci i koncentracji mają kwasy omega-3. Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń sprawności umysłowej, a w dłuższej perspektywie czasu również do chorób układu nerwowego (np. choroby Alzheimera).

Do kwasów omega-3 należy kwas DHA i EPA, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. W związku z tym tak ważne jest, aby zdrowe menu zawierało odpowiednie ilości produktów bogatych w te kwasy. Należą do nich tłuste ryby morskie np. łosoś, makrela, śledź i sardynki.

Większy problem z dostarczeniem odpowiednich ilości kwasu DHA i EPA może pojawić się w przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli obawiasz się, że nie będziesz w stanie zaplanować posiłków pokrywających zapotrzebowanie na te składniki, możesz zamówić catering dietetyczny.

Zdrowa dieta bez niedoborów

Negatywny wpływ na efektywność Twojej pracy będą miały niedobory żywieniowe. Jeśli organizm nie otrzyma odpowiednich ilości niezbędnych składników, mogą pojawić się m.in. bóle i zawroty głowy, nadmierne zmęczenie oraz senność.

Żelazo

Niedobór żelaza prowadzi do rozwoju anemii. Jednym z jej objawów jest zmęczenie, senność oraz zawroty głowy. Z pewnością nie będą one miały pozytywnego wpływu na wyniki w pracy. Dlatego, aby uniknąć anemii, należy zwrócić uwagę, czy w fit diecie znajdują się produkty bogate w żelazo:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • sezam,
  • pełnoziarniste pieczywo (najlepiej na zakwasie),
  • kasze (np. gryczana),
  • pestki i nasiona (np. dyni, słonecznika, chia, siemię lniane).

Żelazo niehemowe, które znajduje się w wyżej wymienionych produktach, jest lepiej przyswajalne w połączeniu z witaminą C. Dlatego w diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców.

Magnez

Niedobór magnezu objawia się nadmiernym zmęczeniem, sennością, rozdrażnieniem oraz większą podatnością na stres. Jego przyczyną może być źle zbilansowana dieta. Ponadto do obniżenia poziomu magnezu w organizmie dochodzi na skutek chorób, przyjmowania dużych dawek leków (szczególnie przeczyszczających i moczopędnych) oraz nadmiernego spożywania alkoholu.

Produkty bogate w magnez to m.in.:

  • kasza (jęczmienna, jaglana, gryczana),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • płatki owsiane,
  • ryż brązowy,
  • warzywa (np. jarmuż, szpinak, rukola).

Odpowiednio zbilansowana dieta może być nie tylko sposobem na zdrowe odchudzanie, czy elementem profilaktyki i leczenia chorób. Składniki, które występują w żywności, mają duży wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Tym samym włączenie do jadłospisu produktów będących ich bogatym źródłem, może przełożyć się na wyniki w pracy.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel