Fakty i mity na temat diety w czasie ciąży

Fakty i mity na temat diety w czasie ciąży

2022-07-22

O diecie kobiet ciężarnych krąży mnóstwo mitów. Nic dziwnego, że młode mamy nie mogą odnaleźć się w tym informacyjnym gąszczu. Jakich zasad odżywiania w ciąży należy przestrzegać? Zebraliśmy dla Ciebie wszystkie najważniejsze informacje.

Dieta w czasie ciąży - podstawy zdrowego odżywiania przyszłej mamy

Zdrowa mama to zdrowe dziecko! Musisz wiedzieć, że żywienie w ciąży nie różni się znacząco od zbilansowanych posiłków kobiet, które nie noszą pod sercem pociechy. Warto jednak mieć na uwadze 7 złotych zasad, które z pewnością pomogą maluchowi rozwijać się w łonie, a mamie zapewnią spokój i dobre samopoczucie.

  1. Jedz regularnie

  2. Zjadanie pięciu posiłków o stałych porach pozwoli uregulować gospodarkę cukrową w organizmie i zapanować nad metabolizmem.

  3. Wybieraj jakościowe źródła węglowodanów

  4. Decyduj się na węglowodany, które nie tylko Cię nasycą, ale też dostarczą Ci witamin i minerałów. Stawiaj na bataty, kaszę jaglaną, komosę ryżową lub płatki owsiane.

  5. Zwiększ ilość białka w diecie

  6. Dorosły człowiek powinien przyjmować około 1 g białka na każdy kilogram masy ciała. U kobiet w ciąży należy zwiększyć podaż o około 0,3 g. Dbaj również o to, aby białko pochodziło zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych.

  7. Warzywa i owoce to podstawa

  8. Warzywa i owoce powinny gościć na Twoim talerzu najczęściej. Najlepiej jest jeść je surowe lub po krótkiej obróbce termicznej, gdyż wtedy mają najwięcej witamin. Nie zapomnij tylko dokładnie ich umyć.

  9. Ogranicz spożycie niektórych produktów

  10. Fast foody, słone przekąski czy słodycze w nadmiarze nie służą nikomu z nas. W czasie ciąży tym bardziej warto ich unikać.

  11. Wypijaj 3 litry płynów dziennie

  12. Średnio człowiek powinien wypijać około 2 litry płynów dziennie. U kobiet ciężarnych powinno być ich jeszcze więcej. Podstawą musi być woda, jednak możesz wspomagać się też herbatami, ziołowymi naparami czy sokami.

  13. Zadbaj o aktywność fizyczną

  14. Jeśli Twój lekarz prowadzący nie ma nic przeciwko, warto wykonywać ćwiczenia dla kobiet w ciąży, które usprawnią Twój organizm i przygotują Cię do porodu.

Dlaczego prawidłowe odżywianie w ciąży jest takie ważne?

Odpowiednie odżywianie się w czasie ciąży jest tak istotne, ponieważ to właśnie ono w dużej mierze gwarantuje prawidłowy rozwój dziecka. Dość często mówi się, że to właśnie dieta mamy programuje żywieniowo zdrowie dziecka, gdyż już podczas ciąży kształtuje się metabolizm. Dodatkowo to, co jesz w trakcie ciąży, wpływa na ostateczną masę dziecka. Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża waga noworodka może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie. Np. dzieci o wadze urodzeniowej poniżej 2500 g mają problemy z anemią czy odpornością, a pociechy, które ważyły powyżej 4 kg, często po kilku latach cierpią na otyłość, choroby serca czy cukrzycę.

Fakty na temat żywienia w ciąży - o co zadbać?

Zastanawiasz się, co więc jakie witaminy i minerały przyjmować w ciąży, aby zapewnić swojemu maluchowi najlepsze warunki rozwoju? Oto nasze top 5!

  1. Kwas foliowy

  2. Jak powszechnie wiadomo, wiele Pań suplementuje kwas foliowy jeszcze przed ciążą, gdyż ma on wpływ na budowę układu nerwowego u dziecka. To dobra praktyka, jednak warto szukać go także w jedzeniu. Posiadają go zielone warzywa, np. brokuły czy bób, a także soczewica, fasola, buraki oraz awokado.

  3. Witamina E

  4. Jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm kobiety, a także odpowiada za regenerację. Znajdziesz ją w orzechach laskowych, migdałach, pestkach dyni czy olejach roślinnych.

  5. Żelazo

  6. Jego brak prowadzi do niedokrwistości (anemii) i może spowodować problemy w rozwoju płodu. Żelazo możesz zaczerpnąć z czerwonego mięsa, jaj czy ryb, ale także z orzechów, roślin strączkowych i kasz.

  7. Magnez

  8. Brak magnezu w organizmie w czasie ciąży może powodować silne skurcze, a także doprowadzić do przedwczesnego porodu. Warto więc jeść rzeczy, które są w niego bogate, np. kakao, pestki dyni, białą fasolę czy kaszę gryczaną.

  9. Kwasy omega-3

  10. Wpływają pozytywnie na czas trwania ciąży i na masę urodzeniową płodu. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, orzechach i oleju lnianym.

Największe mity o diecie kobiet w ciąży

Kobiety zazwyczaj słyszą wiele skrajnych opinii na temat tego, jak powinna wyglądać dieta w czasie ciąży. Czy rzeczywiście czeka Cię tak wiele wyrzeczeń? Faktycznie jest kilka produktów, których należy unikać. Np. surowe mięso, jaja czy inne produkty odzwierzęce lepiej jest odstawić. Wynika to z faktu, że w takich produktach mogą znajdować się pasożyty czy groźne bakterie, które doprowadzają do zakażeń mikrobiologicznych. Warto też unikać ryb, które mogą pochodzić z zanieczyszczonych mórz, jezior i oceanów, m.in. rekina, makreli, szczupaka, tuńczyka czy pangi. Mitem natomiast jest, że unikać należy wszystkich owoców morza. Jak najbardziej możesz je jeść, zadbaj tylko, aby były poddane obróbce termicznej. Jeśli chodzi o bezpieczne produkty tego typu dla kobiet w ciąży, to najczęściej lekarze rekomendują: krewetki, ostrygi, śledzie, morszczuki, pstrągi, sumy czy halibuty. Pamiętaj jednak, aby zainteresować się miejscem ich pochodzenia. To, co jeszcze należy wyeliminować z diety, to alkohol i papierosy, a także wszelkie inne używki. Mitem jest natomiast, że kawa szkodzi ciężarnym. Jeśli Twój lekarz się zgodzi się na jej picie, możesz śmiało po nią sięgać. Inne fałszywe informacje o diecie dla młodej mamy, które możesz usłyszeć, to:

  • Kieliszek wina do kolacji nie zaszkodzi - to nieprawda. Alkohol szkodzi nawet w najmniejszej ilości.

  • Musisz jeść za dwoje - absolutny mit! Zapotrzebowanie kaloryczne kobiet w ciąży rzeczywiście wzrasta, ale podwajanie każdej porcji posiłku nie jest konieczne.

  • Nie możesz być na diecie wegetariańskiej - to często powtarzany mit. Oczywiście, że możesz jeść wegetariańsko, a nawet wegańsko, ale dieta taka musi być perfekcyjnie zbilansowana i kontrolowana przez specjalistę.

  • Dziecko przyjmie tylko to, czego potrzebuje - to nieprawda! Do dziecka docierają wszystkie składniki, które pobiera matka.

Dieta dla ciężarnych nie wiąże się więc z ogromnymi ograniczeniami. Oczywiście dotyczy to tylko kobiet, które są całkowicie zdrowe i nie mają żadnych alergii pokarmowych. Trzeba pamiętać, że niektóre Panie muszą przejść np. na dietę gluten less, ponieważ ich organizm nie radzi sobie z tym składnikiem, a inne muszą wykluczyć m.in. laktozę czy cukry proste.

Catering dietetyczny dla kobiet w ciąży - czy warto?

Catering dietetyczny to rewelacyjne rozwiązanie dla przyszłych mam, które nie mają czasu, siły lub ochoty gotować. Wybierając dietę standard lub jakąkolwiek inną odpowiadającą Twoim preferencjom, masz pewność, że Twoje odżywianie w ciąży będzie smaczne, regularne i wystarczające. Codzienne pod swoje drzwi otrzymasz torbę z posiłkami na cały dzień, co znacznie ułatwi Ci funkcjonowanie.

Teraz już wiesz, że dieta w ciąży różni się nieznacznie od zdrowego, zbilansowanego stylu żywienia dorosłego człowieka. Mamy nadzieję, że rozwialiśmy wszystkie Twoje wątpliwości!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022
pixel