Jogurt naturalny – jak wybrać najlepiej?

2017-10-02
Jogurt naturalny – jak wybrać najlepiej?

Jogurt naturalny to jeden z chętniej wybieranych produktów – zarówno przez osoby będące na diecie, jak również przez te intensywnie ćwiczące. Dietetycy podkreślają, że jest zdrowy i warto włączyć go do codziennego jadłospisu. Ale czy wszystkie jogurty, które znajdziemy na sklepowej półce są dla nas odpowiednie? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że wybieramy ten najlepszy?

Przede wszystkim musimy uświadomić sobie, że jogurt naturalny to mleko oraz bakterie. Te drugie pomagają zamienić laktozę, której tak wielu z nas unika, w przyswajalny kwas mlekowy. Dobrze jest, jeśli w jednym milimetrze wybieranego przez nas jogurtu znajduje się minimum milion żywych komórek bakterii.

Kolejnym zagadnieniem jest zawartość konserwantów i sztucznych barwników. Jeśli czytając etykietę jogurtu zauważymy, że lista składników jest podejrzanie długa, prawdopodobnie powinniśmy odłożyć go z powrotem na sklepową półkę. Jak produkt zawierający mleko w proszku, czy też skrobię modyfikowaną pod postacią E 1422, E 1413 i E 1414 może być nazywany naturalnym?

Przy wyborze odpowiedniego jogurtu naturalnego warto również zwrócić uwagę na jego konsystencję. Niestety, zbyt chętnie sięgamy po jogurty greckie oraz bałkańskie, które są zbite i posiadają tak jednolitą strukturę, że można je z łatwością pokroić. Taką gęstość zapewniają im przede wszystkim dodatkowe chemiczne związki. Dlatego lepszą decyzją jest wybór jogurtu, który jest rzadki – i dopiero po wymieszaniu staje się jednolitą masą. W końcu ten właściwy jogurt naturalny składa się z dwóch warstw: skrzepu oraz wody, która czasem jest widoczna zaraz po otwarciu.

Innego rodzaju pułapką jest wybieranie jogurtów naturalnych, na których producent zamieszcza informację „light” lub „0% tłuszczu”. To właśnie po nie chętnie sięgają osoby będące na diecie. Nie warto jednak wkładać ich do swojego koszyka, ponieważ całkowicie rezygnując z tłuszczu pozbawiamy się dostępu do cennych witamin: A, D, E oraz K, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Co więcej, wybierając jogurt z grupy „odtłuszczonych” pozwolimy na to, aby znajdujący się w nim wapń również był gorzej wchłaniany przez nasz organizm. Najlepszym rozwiązaniem wydają się być produkty zawierające 1,5% tłuszczu.

Unikajcie również jogurtów, które zawierają kawałki owoców, dżemy, czy są sztucznie słodzone. Zdecydowanie lepiej jest kupić osobno ulubione dodatki w postaci suszonych lub świeżych owoców, orzechów czy „posłodzić” jogurt miodem dopiero po otwarciu.

Jak widać na tak prostym z pozoru przykładzie, czasem nawet wyprawa do sklepu po jogurt naturalny może okazać się dużym wyzwaniem. Pamiętajcie jednak, że najważniejsze jest zawsze to, aby przed zakupem dokładnie przeczytać etykietę. I bynajmniej nie tylko jej przednią część, na której zazwyczaj znajduje się kilka zachwalających słów od producenta, ale przede wszystkim tę ze składem produktu. Damy sobie w ten sposób szansę na rzeczywiście najlepszy dla nas wybór.

lek. med. Dorota Danowska, internista, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Poradnia Chorób Metabolicznych

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel