2019-10-30

Ryba duszona na kapuście kiszonej

Składniki na 6 porcji:

  • Filet z dorsza - 600 g
  • Kapusta kiszona - 500 g
  • Koncentrat pomidorowy - 25 g ( 2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kmin rzymski, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • Sok z cytryny - 2 łyżki

Wykonanie:

Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj odciśniętą kapustę kiszoną, liścia laurowego, ziele angielskie , ¾ szklanki wody i duś przez 20-30 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, kminek i wymieszaj Rybę pokrój w paski, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połóż na wierzch kapusty i duś kolejne 10 minut.

Wartość odżywcza całości:

776 kcal/ 115,7 g białka/ 22,6 g tłuszczu/ 32,9 g węglowodanów/ 13,7 g błonnika

Wartość odżywcza porcji:

129 kcal/ 19,3 g białka/ 3,8 g tłuszczu/ 5,5 g węglowodanów/ 2,3 g błonnika

Moje rady:

  • Zamiast koncentratu pomidorowego możesz dodać pomidory z puszki, około pół puszki
  • Do przyprawiania ryby świetnie sprawdzi się pieprz cytrynowy
  • Duszoną kapustę możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec rybę w piekarniku
  • Zamiast dorsza możesz użyć filet z karpia
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel