Wiosenne porządki nie tylko w mieszkaniu. Zadbaj o swoją dietę!
10/03/2020
Nadeszła wiosna! To czas wielu zmian w co najmniej kilku aspektach życia każdego człowieka. Po okresie jesieni i zimy, które zdecydowanie wyczerpały nasze siły witalne nadchodzi czas na przebudzenie. W jaki sposób zadbać o dobry poziom energii i wspomóc proces powracania organizmu do optymalnego stanu? Oczywiście kluczem jest dieta. Czas wyrzucić z menu to, co nam szkodzi i wprowadzić do jadłospisu więcej kolorów – a przez to i zdrowia.
Zmiany, zmiany…
Nadejście wiosny to kolejny krok milowy w roku kalendarzowym po Nowym Roku, kiedy to wielu z nas podejmuje decyzję o zmianie diety. Pierwszy dzień wiosny, 21 marca, to moment w którym do lata pozostało już tylko 3 miesiące – jest to zatem ostatnia chwila na to, by podjąć próbę skutecznego odchudzania lub rekompozycji sylwetki w innym preferowanym kierunku. Wiosna to czas, w którym eksponujemy organizm na działanie promieni słonecznych, przez co naturalnie mamy więcej energii i motywacji do działania. Kiedy, jak nie teraz wprowadzić w życie zdrowe zmiany?
Zacznij od nowalijek
Wiosną na rynkach pojawia się coraz więcej świeżych owoców, warzyw. Mamy łatwiejszy dostęp do dobrej jakości produktów, co jest kolejnym argumentem przemawiającym na rzecz rozpoczęcia zdrowej diety właśnie w okresie wiosennym. Niech wprowadzenie większej ilości zieleniny takiej, jak szczypiorek, koperek, rzeżucha będzie pierwszym krokiem ku zdrowszemu menu. Staraj się dodawać je do wszystkich posiłków podawanych na wytrawnie (bo oczywistym jest, że deseru nie posypiesz świeżo posiekanymi ziołami – chociaż może?).
Przygotowuj lekkie i kolorowe posiłki
Wyrzuć z diety wszystkie produkty przetworzone i gotowe dania! To zrozumiałe, że zimą możesz mieć mniej chęci na gotowanie i wymyślanie nowych potraw w domowym zaciszu. Przez to w tym okresie częściej sięgamy po dania na zamówienie, przetworzone słodkości, gotowe posiłki do odgrzania. Ale wiosną wraz z gruntownym czyszczeniem mieszkania – odśwież także jadłospis i wprowadź do niego więcej zdrowia. Zamiast zamówionej pizzy – domowa pizza na cieście z kalafiora. Gotową tortillę z kebabem zamień na cienki placek własnej roboty i wypełnij go świeżymi warzywami, hummusem, ewentualnie zgrillowanym kurczakiem lub rybą. Czekoladę z nadzieniem zmień na świeży koktajl z owoców, orzechów i kakao. A gotową zupę w plastikowym opakowaniu zastąp kremem z warzyw kupionych na lokalnym rynku. I koniecznie posyp gotowe danie odrobiną rzeżuchy lub dowolnego rodzaju kiełków.
Woda energii doda!
Pamiętaj, że nawodnienie organizmu przekłada się w znacznym stopniu na twoje samopoczucie. Jeśli często boli cię głowa, nie masz energii, czujesz wyczerpanie i często chce ci się jeść – to najpierw pomyśl, kiedy ostatnio udało ci się wypić szklankę wody. Wskazane objawy doskonale pasują bowiem do odwodnienia organizmu. Niech więc kolejną zmianą wprowadzoną do wiosennej codzienności będzie noszenie przy sobie butelki z wodą. Zadbaj o to, by ta butelka (1,5 litra) każdego dnia była do końca przez ciebie opróżniona. Odczujesz różnicę już po paru dniach.
Brak pomysłów na gotowanie?
Powyższe porady nie powinny być trudne do wprowadzenia w (zdrowe) życie. Ale to dopiero początek lepszego odżywiania. Kolejne kwestie, które trzeba wziąć pod uwagę, by zbliżyć się do swojego celu to: kaloryczność diety, rozkład makroskładników, regularność posiłków. Jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z ustalaniem diety, warto poprosić o pomoc specjalistę. Dietetyk wyliczy twoje zapotrzebowanie energetyczne i wskaże, jaka dzienna kaloryczność diety powinna charakteryzować twoje menu. Poradzi też, w jakich godzinach najlepiej spożywać posiłki i z czego powinny się one składać, by dostarczały odpowiednich ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Tylko wówczas, gdy zadbasz o wszystkie aspekty diety, będzie ona skuteczna.
Nie wiesz, jak zabrać się za dietę i co gotować? A może nie masz czasu na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do swojego życia? Może ci to ułatwić catering dietetyczny. To twoja własna dieta z dowozem pod drzwi do domu lub do pracy, której kaloryczność możesz ustalić wraz z dietetykiem współpracującym z cateringiem. Każdego dnia otrzymujesz gotowe, dobrze zbilansowane i różnorodne posiłki pod wskazany przez ciebie adres. A twoim jedynym „zadaniem” jest ich regularne spożywanie. Bez martwienia się o zakupy i bez przeznaczania czasu na gotowanie oraz porcjowanie dań.