Co może podnieść Twoją odporność - nie jesteś skazany na tabletki!

2019-09-21
Co może podnieść Twoją odporność - nie jesteś skazany na tabletki!
Lato nieubłaganie się kończy i niestety – czas pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Nawet najsilniejsze organizmy w obliczu nagłej zmiany temperatur mogą odczuć osłabienie swojej naturalnej ochrony. Ale to nie oznacza, że od razu trzeba sięgać po środki farmaceutyczne, bowiem istnieje wiele produktów naturalnych, które równie skutecznie walczą z przeziębieniami i jesiennymi infekcjami. Poniżej omawiamy najważniejsze z nich.


Imbir - król odporności

Roślina podobna trochę do trzciny, ale zdecydowanie bardziej aromatyczna i dobroczynna dla zdrowia. Cytrynowy, ostry zapach korzenia imbiru z pewnością kojarzy się z rozgrzewającym jego działaniem. Ekstrakt z imbiru podaje się często jako naturalny środek przeciw chorobie lokomocyjnej. To dzięki olejkom eterycznym, zawierającym takie związki zapachowe, jak limonen, cytral, borneol czy kamfen. 

Jego zastosowanie w celu podniesienia odporności znane jest już od dawna, a samo wykorzystanie imbiru rozsławiła medycyna ajurwedyjska. Imbir rozgrzewa, a nawet lekkie podniesienie temperatury ciała zwalcza wiele drobnoustrojów i patogennych mikroorganizmów, które prowadzą do infekcji. Działa przeciwwirusowo, jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie antyseptyczne i odkażające. Aby pomóc sobie w okresie jesiennym za pomocą imbiru, można robić z niego napary, dodawać go do herbaty lub ciepłej wody, a także stosować jako dodatek do potraw (w formie wysuszonej lub świeżej). 

 

Miód w diecie

 
Polski superfood przeciw przeziębieniom. Choć badania wskazują, że miody wcale nie zawierają dużych ilości składników mineralnych i witamin, jak kiedyś uważano – to są źródłem związków bioaktywnych, które mogą poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego. Są to związki o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwwirusowym. Ale uwaga – miody mają te właściwości tylko wówczas, gdy są produktami naturalnymi (najlepiej pochodzące od lokalnego pszczelarza) oraz kiedy nie są poddawane działaniu temperatury wyższej od 40 st. C.)

 

Kurkuma - na zdrowie!

 
Bardzo popularna przyprawa, składnik mieszanki curry i… źródło jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy w przyrodzie – kurkuminy. Związek ten powoduje dobroczynne zmiany na poziomie komórkowym, chroni przed rozwojem stanów zapalnych, spowalnia, a niektóre badania mówią, że nawet cofa zmiany nowotworowe. 

 

Czas na kiszonki

 
Właśnie jest ich sezon! Kiszona kapusta, ogórki kiszone, kiszony czosnek, buraki… tak naprawdę procesowi fermentacji mlekowej, czyli popularnemu „kiszeniu” można poddać większość produktów. Nie tylko nadaje im ona charakterystyczny smak i kwaskowatość, ale też kilkukrotnie zwiększa ich właściwości prozdrowotne. To za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które po pierwsze regulują skład mikroflory jelitowej człowieka, po drugie pośrednio przyczyniają się do wzmocnienia odporności, a po trzecie – biorą udział w syntezie witamin z grupy B oraz K1 i K2 w jelicie. 

Co na to fit catering? 

Otóż catering dietetyczny ma zastępować codzienne przygotowywanie domowych posiłków. Dlatego nic dziwnego, że głównym założeniem takiej usługi jest dbanie o zdrowie konsumentów. Jesień to okres, w którym dieta z dowozem zawiera większy udział kiszonek, rozgrzewających dań z curry i kurkumą, do koktajli i owsianek dodaje się częściej dobroczynny, naturalny miód. A oprócz nich w daniach pojawia się więcej imbiru – zarówno w potrawach na obiad, sałatkach i smoothie. Wbrew pozorom włączenie wyżej wymienionych produktów do menu nie jest trudne, dlatego warto wybrać catering dietetyczny, który naprawdę ma na uwadze właściwości produktów, jakie podaje w swoich pudełkach.

 
Źródła:
Przybylska S.: Kurkumina – Prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420. 
Glibowski P. i wsp.: Właściwości prozdrowotne imbiru. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2017, 2, str. 115 – 121.
Basista K.: Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. GF, marzec 2013, s. 26-28.
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel