Przydatne przyprawy i dodatki w diecie wegańskiej

Przydatne przyprawy i dodatki w diecie wegańskiej

2021-11-15

Choć dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, to część osób wciąż żyje w przekonaniu, że potrawy bez mięsa są mało smaczne. Jeśli też się do nich zaliczasz lub stosujesz dietę roślinną i szukasz urozmaicenia, zapoznaj się z kilkoma przyprawami i ciekawymi dodatkami. Dzięki nim odmienisz dania wege i sprawisz, że ich smak będzie niepowtarzalny!

Czarna sól, wędzona papryka i inne aromatyczne przyprawy, których nie może zabraknąć w daniach roślinnych!

Istotną kwestią jest nie tylko to, z jakich produktów składają się Twoje dania roślinne. Nie mniej ważne są przyprawy. Potrafią one niemal całkowicie odmienić smak. Ich wybór jest ogromny dlatego bez problemu, znajdziesz coś dla siebie. Wśród nich są też takie, które są szczególnie polecane osobom na diecie wegańskiej. Sprawdź z jakiego powodu!

Wędzona papryka – dymny aromat i słodkawy smak

Pewnie nie raz dodawałeś do swoich potraw mieloną słodką paprykę. Jest to bardzo popularna przyprawa, ale trochę różni się od wędzonej papryki. Choć spotkasz ją nieco rzadziej, to zyskuje coraz większe grono zwolenników. Wszystko dzięki temu, że nadaje daniom charakterystycznego dymnego aromatu. Zmiana papryki słodkiej na wędzoną jest dość mocno wyczuwalna.

Jeśli lubisz ostre przyprawy do wyboru, masz również wędzone chili. Pamiętaj jednak, żeby dodawać je z umiarem! Zarówno jedna, jak i druga wersja wędzonej papryki sprawdzi się jako dodatek do pomidorów, ziemniaków, fasoli. Doskonale nadaje się również do przygotowania gulaszu węgierskiego w wersji roślinnej lub sosu do kotletów z ciecierzycy. Tak naprawdę warto dodać ją wszędzie tam, gdzie zależy Ci na lekko mięsnym, wędzonym posmaku.

Czarna sól – wegański zamiennik jajek

Czarna sól znana również jako „Kala Namak” to przyprawa, która pochodzi z Pakistanu i Indii. Szybko zyskała popularność również w Europie i stosowana jest jako wegański zamiennik jajek. A to dlatego, że dzięki niej dania zyskują jajeczny posmak.

To nie koniec ciekawych właściwości czarnej soli. Ze względu na składniki, które zawiera, łagodzi zgagę, wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kala Namak dodaj do potraw, którym chcesz nadać jajecznego posmaku np.:

  • tofucznicy, czyli wegańskiej jajecznicy na bazie tofu;
  • pasty roślinnej, która ma być zamiennikiem tej zrobionej z jajek;
  • roślinnego majonezu (np. na bazie mleka sojowego);
  • dań kuchni orientalnej.

Przyprawy, które idealnie komponują się z roślinami strączkowymi

Nasiona roślin strączkowych są podstawą wielu dań pojawiających się w diecie wegańskiej. A przynajmniej powinny być, ponieważ są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku).

Niestety, jeśli źle przygotujesz strączki, mogą pojawić się gazy i wzdęcia. Aby tego uniknąć, pamiętaj o ich namoczeniu przed ugotowaniem i przestrzegaj określonych zasad dotyczących gotowania. To jednak nie wszystko, co warto zrobić, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Kolejnym sposobem na to jest podawanie strączków w towarzystwie odpowiednich przypraw. Mowa tu przede wszystkim o kminku, majeranku, rozmarynie, czy kuminie.

Małe dodatki o dużym znaczeniu! Jakich produktów użyć, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą dań roślinnych?

Przyprawy to nie jedyne dodatki, po które warto sięgać, przygotowując wegańskie potrawy. Ich smak i wartość odżywczą możesz zwiększyć, dodając do nich również:

  • czarnuszkę,
  • sezam,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • orzechy.

Czarnuszka, czyli czarny kminek

Jeśli chcesz włączyć czarnuszkę do diety, do wyboru masz całe nasionka lub olej, który jest z nich pozyskiwany. Niezależnie, którą opcję wybierzesz, spożywanie czarnego kminku ma korzystny wpływ na zdrowie. Związki w nim zawarte odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, nowotworów, nadciśnienia tętniczego, a także chronią przed stresem oksydacyjnym.

Całe nasionka możesz dodać do pieczywa, pasty warzywnej, czy zupy. Olej z nich pozyskiwany najlepiej podawać na zimno np. jako dodatek do sałatek lub domowych sosów.

Sezam – dodatek, który zmniejsza ryzyko niedoboru wapnia

Sezam to bardzo cenny produkt w diecie wegańskiej. W związku z tym, że nie pojawiają się w niej produkty mleczne niezbędne, jest zastąpienie ich innymi źródłami wapnia. Sezam zawiera spore ilości tego pierwiastka, więc pomaga uniknąć niedoborów. Poza tym dostarcza innych cennych składników m.in. żelaza, magnezu, cynku, a także fitosteroli.

Nasiona sezamu możesz dodać do wielu potraw m.in. sałatek, zup, past warzywnych. Z ich pomocą przygotujesz również pyszną panierkę do wegańskich kotletów.

Nasiona słonecznika i pestki dyni – dobre źródło cynku, który wzmacnia odporność

Dodatkiem, którego nie powinno zabraknąć w Twoim roślinnym jadłospisie, są również nasiona słonecznika oraz pestki dyni. Należą do dobrych źródeł witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, magnezu i żelaza. Ponadto zawierają spore ilości cynku – pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Tego typu dodatki, podobnie jak czarnuszkę i sezam możesz dodać do sałatek, zup, past roślinnych, a także domowego pieczywa.

Orzechy – zdrowy dodatek do dań wytrawnych i fit deserów

Wybór orzechów jest bardzo duży. Dlatego nie powinieneś mieć problemu, aby znaleźć te, które najbardziej przypadną Ci do gustu. Jednocześnie warto wiedzieć, czym pod kątem wartości odżywczej charakteryzują się poszczególne orzechy.

  • Włoskie – na tle innych wyróżniają się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich odpowiednie spożycie jest bardzo ważne dla zdrowia, ponieważ zmniejsza stan zapalny, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.
  • Laskowe – są jednym z najlepszych źródeł wapnia w diecie wegańskiej. Jedzenie orzechów laskowych będzie miało pozytywny wpływ na Twoje kości i mięśnie.
  • Brazylijskie – obfitują w selen, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że chroni Twój organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, a także cukrzycy.

Orzechy możesz z powodzeniem dodawać zarówno do dań wytrawnych, jak i fit deserów.

Jeśli jednak nie masz pomysłu na to, jak komponować ciekawe potrawy roślinne z pomocą może przyjść catering dietetyczny. Skorzystaj z jego usług, jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki są nie tylko smaczne, ale i odpowiednio zbilansowane!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel