Ciekawe pomysły na podanie tofu
Tofu to produkt charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. W ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do diety i poznaj przepis na tofu, który Cię zachwyci!
Tofu – co to za produkt i jak powstaje?
Jest to produkt, który powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Nazywany jest również „twarogiem sojowym”. Mówi się, że pierwszy przepis na tofu odkryto się w Chinach już w 164 r. p.n.e. Do dziś pojawia się ono w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Istnieją pewne różnice między tofu chińskim, a japońskim – to pierwsze ma delikatniejszy smak i mniejszą zawartość tłuszczu (ze względu na inny sposób przygotowywania mleka sojowego, z którego powstaje).
Tofu to produkt, który doceniany jest nie tylko przez mieszkańców krajów azjatyckich. Bez problemu dostaniesz go w większości polskich sklepów i restauracji (choć jeszcze kilka lat temu nie było to takie proste). Nie ma nic dziwnego w tym, że tofu cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. W końcu to produkt, który wyróżnia się wysoką wartością odżywczą i szerokim zastosowaniem kulinarnym.
Dlaczego warto włączyć tofu do diety?
Zanim dowiesz się, jak przyrządzić tofu sprawdź, dlaczego warto włączyć je do diety. Wśród wegetarian i wegan jest cenione za wysoką zawartość białka roślinnego. Ponadto na uwagę zasługuje to, że tłuszcz, który w nim występuje, składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tofu jest również źródłem witamin i składników mineralnych:
- wapnia – podstawowego składnika budulcowego zębów i kości, pierwiastka uczestniczącego m.in. w przekazywaniu impulsów nerwowych, skurczu mięśni, procesie krzepnięcia krwi;
- żelaza – jako składnik hemoglobiny jest niezbędne do zaopatrzenia komórek w tlen;
- witamin z grupy B – biorą udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów;
- witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Cennym składnikiem są również izoflawony, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie produktów będących ich dobrym źródłem, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz cholesterolu frakcji LDL. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju choroby miażdżycowej i wieńcowej.
Przepis na tofu możesz wykorzystać również, jeśli zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością. Ze względu na niski indeks glikemiczny po jego spożyciu nie obserwuje się gwałtownego wzrostu stężenia glukozy.
Jak przyrządzić tofu?
Pomimo tego, że dieta wegańska oparta jest wyłącznie na produktach roślinnych, może być bardzo urozmaicona! Wiele zdrowych, a zarazem pysznych potraw przygotujesz przy użyciu tofu. W sklepach dostępne jest zarówno to o delikatnym naturalnym smaku, jak i wędzone – bardziej wyraziste. Możesz spotkać również tofu w zalewach o różnych smakach. Pamiętaj jednak, że tego typu produkty są zazwyczaj bardziej przetworzone. Przed zakupem sprawdź listę składników, aby upewnić się, jaka jest ich jakość.
Marynowanie tofu
Jeśli zdecydowałeś już, jaki produkt pojawi się w Twoim jadłospisie, pozostaje pytanie o to, jak przyrządzić tofu? Zanim dodasz je do potrawy, warto zadbać o aromatyczną marynatę. Dzięki niej tofu nabierze niepowtarzalnego smaku.
Jako bazy użyj oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego (np. lnianego lub z orzechów włoskich, ponieważ są bogatym źródłem kwasów omega-3). Następnie dodaj ulubione dodatki, w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać:
- curry,
- zioła (np. tymianek, bazylię, rozmaryn),
- paprykę w proszku (ostrą lub słodką),
- czosnek,
- sos sojowy.
Po przygotowaniu marynaty zalej nią tofu pokrojone w kostkę. Następnie odstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.
Ciekawe pomysły na to, jak przyrządzić tofu
Jeśli chcesz, aby Twoja dieta wegańska była nie tylko zdrowa, ale i smaczna sprawdź poniższe pomysły na dania z tofu!
- Tofucznica – wegański odpowiednik popularnej jajecznicy. Możesz dodać do niej np. paprykę, szpinak, czarną sól (która sprawi, że będzie miała posmak jajek), czy świeżo zmielony pieprz.
- Tofurnik – oryginalny pomysł na to, jak wprowadzić do diety roślinnej odrobinę słodyczy. Jest to wegański zamiennik uwielbianego przez wiele osób sernika. Bez obaw możesz cieszyć się jego smakiem nawet na diecie odchudzającej. Wystarczy, że wyeliminujesz cukier i zastąpisz go np. ksylitolem, erytrytolem.
- Dietetyczny mus czekoladowy – „twaróg sojowy” doskonale sprawdza się w przypadku takich fit deserów. Aby przygotować mus czekoladowy, zmiksuj go z mlekiem roślinnym (np. migdałowym, kokosowym), gorzką czekoladą i zamiennikiem cukru. Zdrowym i pysznym dodatkiem do takiego musu będą np. świeże owoce sezonowe.
- Pełnoziarniste naleśniki – do zrobienia farszu, zamiast sera twarogowego możesz użyć tofu.
- Zupy kremy – są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo pożywne. Doskonale rozgrzewają w chłodne jesienne dni. W celu podniesienia ich walorów smakowych i wartości odżywczej dodaj do nich tofu. Żeby było jeszcze bardziej aromatyczne, możesz je wcześniej zamarynować i upiec.
- Pełnoziarniste pierogi – podobnie, jak w przypadku naleśników i tu możesz użyć tofu jako zamiennika sera twarogowego. Z jego pomocą przygotujesz wegańskie „pierogi ruskie”.
Jest wiele pomysłów na to, jak wykorzystać tofu w diecie wegańskiej. Jego delikatny smak, a także ciekawa konsystencja sprawiają, że możesz przygotować z niego wegańskie zamienniki dla popularnych dań np. naleśników z twarogiem, jajecznicy, czy pierogów ruskich. Tofu świetnie sprawdza się również jako składnik fit deserów. Włączenie do diety potraw z jego dodatkiem przynosi wiele korzyści. Nie tylko wprowadza nieco urozmaicenia, jeśli chodzi o smak. Pamiętaj, że tofu jest również bogate w białko roślinne, nienasycone kwasy tłuszczowe, izoflawony, witaminy i składniki mineralne!
Nie masz czasu na to, aby samodzielnie przygotowywać pyszne posiłki na bazie tofu? Rozważ zamówienie cateringu dietetycznego, dzięki któremu nie będziesz musiał martwić się o bilansowanie diety, gotowanie i robienie zakupów. Otrzymasz odpowiednio zaplanowane i pyszne posiłki wegańskie na cały dzień!