Dieta na jesień – jaką wybrać, co powinna zawierać?
02/09/2019
Jesienna dieta powinna być rozgrzewająca, bogata w aromatyczne produkty i przyprawy, a także pożywna. To menu bogate w witaminy i składniki mineralne, czyli wszystkie te elementy, które mają korzystny wpływ na odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje.
Jakie są najważniejsze zasady diety na jesień i – co najważniejsze, dlaczego catering dietetyczny w tym okresie to rozsądny wybór?
Jesienna dieta
Zaczniemy przewrotnie, czyli od odpowiedzi na drugą część zadanego pytania.
Pomyśl, dni są coraz krótsze, słońca w nich coraz mniej, z rynku stopniowo znikają świeże warzywa i owoce, którymi jeszcze niedawno można było się delektować. Z oczywistych względów, jesienią łatwiej o chandrę i niechęć do codziennych obowiązków, a także o brak motywacji do samodzielnego gotowania posiłków. Z pomocą przychodzi nam wtedy dieta z dowozem. Co powinien zawierać idealny fit catering, by spełniał wymagania jesiennej diety?
Czosnek
Znajduje się w nim inulina, czyli naturalny prebiotyk, wspomagający funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego. A czy wiesz, że w jelitach posiadasz około 100 trylionów drobnych organizmów – pożytecznych bakterii, wirusów i grzybów, których nadrzędnym celem jest zapewnienie Ci właściwego trawienia, wykorzystywania składników odżywczych oraz odporności na wszelkie czynniki chorobotwórcze? To właśnie inulina między innymi jest pożywieniem mieszkańców naszych jelit. Dlatego dodatek czosnku do dań to istotny element jesiennej diety.
Kiszonki
Wspomnieliśmy o prebiotykach, ale są też probiotyki, czyli „gotowe” bakterie, żywe ich kultury, które mogą zasiedlić Twoje jelita po spożyciu bogatych w probiotyki pokarmów. Do takich produktów przede wszystkim należą wszelkiego rodzaju kiszonki – kiszone ogórki, buraki, kapusta, ale też produkty fermentowane, jak na przykład jogurty, kefiry, tempeh czy kombucha.
Zdrowe tłuszcze
Kolejnym elementem żywieniowym, który niesamowicie wpływa na odporność organizmu, są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W organizmie mają bardzo szerokie działanie, są budulcem dla komórek układu nerwowego, stanowią czynniki przeciwzapalne, czy po prostu mogą być źródłem energii dla człowieka. Aby dostarczyć je w odpowiednich ilościach, codzienna dieta powinna zawierać któreś z tych produktów: tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela, węgorz, sardynki), oliwa z oliwek, olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy, pestki i nasiona.
Pozostałe witaminy i składniki mineralne, które bez dwóch zdań przyczyniają się do utrzymania dobrej kondycji organizmu i odporności, to witaminy E, A, C, cynk, magnez i żelazo. Można je znaleźć w takich produktach, jak:
- witamina E: oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona, jaja, kiełki, rośliny zielonoliściaste,
- witamina A: tran, wątroba, tłuste ryby, mleko i produkty mleczne, jaja,
- witamina C: papryka czerwona, natka pietruszki, dzika róża, cytrusy,
- magnez i cynk: mięso i podroby, jaja, zbożowe produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, kasza gryczana, orzechy,
- żelazo: wołowina, chuda wieprzowina, strączki, papryka, figi suszone, rośliny zielonoliściaste.
Trzeba jednak pamiętać, że właściwa dieta to tylko część sukcesu. Połączona z odpowiednią ilością wysiłku fizycznego, chociażby codziennym 30-minutowym spacerem, to idealny sposób na jesień.