Dlaczego ciągle tyję, mimo że jem mniej?
27/11/2019
Jesteś już jakiś czas na diecie albo świadomie ograniczasz ilość spożywanego jedzenia, a nadal tkanka tłuszczowa ani drgnie i masa ciała się nie zmienia? Jak to możliwe, że mimo zmniejszenia ilości jedzenia, co wydawałoby się jedynym albo przynajmniej najwłaściwszym działaniem w celu zmniejszenia liczby kilogramów, efekt jest wręcz odwrotny? Sprawdźmy, jakie mogą być tego powody oraz kiedy może pomóc catering dietetyczny.
Kiedy dochodzi do odchudzania?
Podstawowym czynnikiem, który musi wystąpić, by masa ciała mogła się zmniejszyć, jest deficyt kaloryczny. Innymi słowy, trzeba spożywać mniej kalorii, niż wskazuje na to wartość naszej całkowitej przemiany materii (CPM). Do jej obliczenia używa się specjalnych wzorów matematycznych, które uwzględniają:
– płeć,
– wiek,
– obecną masę ciała,
– wzrost,
– poziom aktywności fizycznej.
Najpopularniejszym wzorem do obliczania CPM jest tzw. wzór Harrissa-Benedicta z uwzględnieniem aktywności fizycznej, który wygląda następująco:
CPM= [655,1 + (9,567 * liczba kilogramów) + (1,85 * wzrost w cm) – (4,68 * wiek w latach)] * PAL
(PAL – współczynnik aktywności fizycznej, o którym informacje znajdziesz poniżej)
Dlatego też podstawowym problemem, jaki może stać na drodze do schudnięcia, jest brak świadomości swojej wartości PPM lub jej nieprawidłowe obliczenie. Najczęściej elementem problematycznym jest określenie poziomu aktywności fizycznej, czyli tak zwanego współczynnika PAL. W zależności od uśrednionej ilości treningów w tygodniu i/lub rodzaju pracy, można wyróżnić taką charakterystykę wartości tego wskaźnika:
Wartość PAL do uwzględnienia we wzorze na CPM | Opis aktywności fizycznej |
1,2 | Brak aktywności lub bardzo niska aktywność fizyczna |
1,4 | Lekka aktywność fizyczna, treningi o niskiej lub umiarkowanej intensywności do trzech razy w tygodniu |
1,6 | Średnia aktywność fizyczna, trzy do 5 treningów o umiarkowanej intensywności w tygodniu |
1,8 | Wysoka aktywność fizyczna, sześć-siedem treningów w tygodniu charakteryzujących się średnią lub wysoką intensywnością |
2,0 lub więcej (do 2,4) |
Bardzo wysoki poziom aktywności fizycznej, codzienne intensywne treningi, wyczynowe/zawodowe uprawianie sportu, ewentualnie praca o charakterze fizycznym |
Niestety, mamy tendencję do przeszacowywania swojej codziennej aktywności fizycznej i – jeśli już obliczamy swoją wartość CPM – to nierzadko ją zawyżamy. Przez to spożywamy więcej kalorii, niż potrzebuje nasz organizm i wcale nie chudniemy. Zatem pierwszy problem to jedzenie zbyt dużo w odniesieniu do swojego zapotrzebowania.
Drugim problemem jest nieświadomość kaloryczności produktów i kwestia ta nieco łączy się z wymienioną powyżej. Weźmy na przykład orzechy – garstka orzechów to nawet nie przekąska, ponieważ jest ich w takiej porcji niewiele, w żołądku zajmują mało miejsca, nie są sycące i chętnie sięgamy po kolejną ich garść. Niestety, każda taka porcja orzechów to już około 200-250 kcal, a więc dwie garście to kaloryczność równa sytemu lunchowi albo obiadowi! Podobnie z innymi produktami – różnica w smaku i wyglądzie między mlekiem o zawartości tłuszczu 1,5% a tym 3,2% jest w zasadzie niewyczuwalna i niewidoczna. Ale kaloryczność szklanki mleka o niższej zawartości tłuszczu wynosi około 100 kcal, przy czym szklanka mleka tłustego to około 150 kcal. Wydawałoby się, że różnica mimo wszystko nie jest duża, ale zwróćmy uwagę na to, że dziennie możemy być narażeni na wiele tego typu wyborów i…jeśli nie chudniemy, a jemy mniej, to znaczy, że być może wybieramy źle.
Jeśli chcesz wybierać dobrze, a nie za bardzo znasz się na gotowaniu albo nie masz na to czasu, warto wypróbować catering dietetyczny. Fit catering nauczy Cię, jak jeść regularnie, jakie porcje są dla Ciebie właściwe i jakie produkty są najzdrowsze.
Spowolnienie metabolizmu związane z chorobami
Jest jeszcze jeden ważny czynnik, który może wpływać na tempo i wydajność procesu odchudzania. Mianowicie nasze zdrowie. Jeśli organizm funkcjonuje prawidłowo, poziom hormonów ma optymalne wartości, nie doskwierają nam żadne przewlekłe dolegliwości –wystarczy po prostu jeść mniej kalorii, by się odchudzić. Jednak gdy w grę wchodzą choroby mające wpływ na temp przemian metabolicznych w organizmie, cały proces może być utrudniony. Do najpowszechniejszych chorób mogących wpływać na proces odchudzania należą: choroby tarczycy (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto), cukrzyca, insulinooporność, PCOS (syndrom policystycznych jajników), zespół metaboliczny. W chorobach tych dochodzi zwykle do zaburzeń funkcjonowania układu hormonalnego, przez co tempo metabolizmu znacznie spada, organizm potrzebuje dużo mniej energii niż wskazują na to wszelkie kalkulatory, a my, mimo że jemy mniej – nie chudniemy.
Szczególnie w obliczu insulinooporności problemem jest fakt, że po zjedzeniu posiłku lub przekąski niemal cała energia z nimi związana jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak ze względu na brak działania insuliny i utrzymywanie wysokiego stężenia glukozy we krwi, której nadmiar – mówiąc w skrócie – jest szybko przekształcany w tkankę tłuszczową.
W sytuacji chorobowej najlepiej pomoże lekarz, który ustali odpowiednie dawki leków, zazwyczaj hormonów syntetycznych, co pomoże uregulować metabolizm organizmu.
Dieta z dowozem jak najbardziej może być dostosowana pod wymienione wyżej jednostki chorobowe. Pomoże też w uregulowaniu liczby posiłków w ciągu dnia i ich odstępów czasowych, co jest szczególnie ważne w kontekście wspomnianej insulinooporności. Przed zamówieniem cateringu dietetycznego warto jednak skorzystać z konsultacji z dietetykiem, który wskaże, jaki rodzaj diety z fit cateringu wybrać oraz jaka kaloryczność będzie najbardziej optymalna.