Dlaczego tyjemy na wakacjach i jak tego uniknąć?
Zachowania urlopowe Polaków
Lody, gofry, smażone ryby, pizza, burgery, słodkie napoje, alkohole… to wszystko zawiera w sobie bardzo dużo skoncentrowanej energii w postaci kalorii. Najbardziej zwodniczy wśród tych produktów jest alkohol, bowiem jego kaloryczność w przeliczeniu na 1 gram jest wyższa od kaloryczności węglowodanów czy białek! 1 gram czystego alkoholu to aż 7 kilokalorii, podczas gdy węglowodany i białko mają po 4 kilokalorie w 1 gramie. Drugim naszym grzechem żywieniowym na urlopie jest wysokie spożycie tłuszczu, a ten szczyci się najwyższą gęstością energetyczną – 1 gram tłuszczu zawiera aż 9 kilokalorii, a jedna łyżka oleju lub oliwy to prawie 100 kalorii! Najczęściej tego makroskładnika nie widać bezpośrednio na talerzu, ale miejmy świadomość, że on tam jest – nasączona jest nim panierka na rybie, frytki obok ryby wręcz nim ociekają, a także surówka lub sałatka podawana do obiadu na pewno zawiera co najmniej jedną łyżeczkę tłuszczu.