Fit rogaliki z czeko-śliwką! Poznaj wyjątkowy przepis
29/01/2024
FIT rogaliki z czekośliwką to urocze, półkruche ciasteczka w zdrowszej, lżejszej wersji. Delikatnie słodkie, z subtelnym aromatem naturalnej wanilii oraz bogatym, czekoladowo-śliwkowym wnętrzem.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny 30 minut
Czas całkowity: 3 godziny
Składniki:
Rogaliki (16 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki (190 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki (70 g) mąki orkiszowej ciemnej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła
- 1/3 szklanki (80 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki ksylitolu w pudrze
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
- mała szczypta soli
Czekośliwka:
- 100 g suszonych śliwek
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- ksylitol w pudrze do oprószenia ciasteczek
Przygotowanie:
Czekośliwka:
- Suszone śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 15 minut.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (połamaną na kawałki czekoladę umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, aby roztopiła się od ciepła pary).
- Odsączone śliwki wrzucić do kielicha blendera, dodać 4-5 łyżek wody spod śliwek, roztopioną gorzką czekoladę oraz miód (opcjonalnie) i zblendować na gładki krem. Dodawać wodę spod śliwek, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Rogaliki:
- Wymieszać mąkę orkiszową jasną i ciemną, dodać pokrojone, zimne masło, ksylitol w pudrze, śmietanę, żółtko, pastę waniliową oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera.
- Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Po schłodzeniu wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, pokroić na 8 równych części.
- Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki czekośliwki, zawinąć do środka formując rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić przygotowane rogaliki do lodówki na co najmniej 30 minut (dobrze schłodzone nie stracą kształtu podczas pieczenia).
- Powtórzyć czynności z drugą połową ciasta.
- Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25–30 minut, aż się zarumienią.
- Wystudzone ciasteczka oprószyć ksylitolem w pudrze.