Jak powinna wyglądać dieta wzmacniająca odporność?
Podstawa diety na odporność
Najważniejsze składniki przeciwwirusowe
Czosnek zawiera różnorodne związki, których działanie sprowadza się do niszczenia drobnoustrojów, ale najbardziej znaną z tych substancji jest allicyna.
Istotna w aspekcie odporności jest także kurkuma, przyprawa o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym z tej grupy produktów. Zawiera kurkuminę, związek bioaktywny o potwierdzonych właściwościach antyoksydacyjnych, a nawet antynowotworowych. Doskonale wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami, ponieważ przyczynia się do aktywacji komórek układu odpornościowego, w tym cytokin przeciwzapalnych. W diecie antywirusowej warto też pamiętać o źródłach witamin D i A. Wykazano, że w dużej mierze ich niedobory mogą zwiększać naszą podatność na zakażenie wirusowe, gdy już nasz organizm zetknie się z wirusem.Jeśli chodzi o witaminę D, to jej źródłami są zwłaszcza tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, węgorz, szprot), a także jest ona obecna w maśle i żółtku jaja. Jednak warto dodać do diety także suplementy z tą witaminą, ponieważ żaden produkt spożywczy nie zdoła w pełni pokryć naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Z kolei źródła witaminy A to przede wszystkim: wątroba, dynia, marchew, jarmuż czy papryka czerwona.
Odporność zaczyna się w brzuchu!
Catering dietetyczny a koronawirus
Z jednej strony, izolując się i poddając narodowej kwarantannie, mamy więcej czasu na codzienne gotowanie. Ale niekoniecznie sprzyja to naszemu zdrowiu – albo zjadamy za dużo, albo nasza dieta jest monotonna, albo też jest w niej zbyt wiele produktów przetworzonych. Teraz jeszcze bardziej niż zwykle może się Tobie przydać dieta pudełkowa. Specjaliści – kucharze i dietetycy cateringu na co dzień dbają o to, by jadłospis był pełen produktów wzmacniających odporność. Ponadto, otrzymując catering zmniejszasz konieczność wychodzenia do sklepów, jednocześnie mając pewność, że dobrze zabezpieczasz organizm od strony żywieniowej.
Źródła:
Gasmi A, Noor S, Tippairote T, Dadar M, Menzel A, Bjørklund G. Individual risk management strategy and potential therapeutic options for the COVID-19 pandemic [published online ahead of print, 2020 Apr 7]. Clin Immunol. 2020;108409.
Carter S.J. i wsp.: Considerations for obesity, vitamin D, and physical activity amidst the COVID-19 pandemic. Obesity (Silver Spring). 2020 Apr 16.