Jesienne produkty sezonowe – na co warto postawić?
19/09/2019
Okres jesieni obfituje w sezonowe produkty, charakterystyczne dla tej pory roku. Jakie warto wykorzystać w diecie i czy mają one jakieś szczególne właściwości prozdrowotne?
Dynia – królowa jesieni
To właśnie ona jest pierwszym produktem, który kojarzy się z jesienią. Choć obecnie jej popularność wiąże się przede wszystkim ze świętem Halloween, to warto uwzględnić ją też w diecie. To doskonałe źródło beta-karotenu, pomarańczowego barwnika o właściwościach przeciwstarzeniowych i przeciwnowotworowych. Dzięki niemu w dobrej kondycji zachowane pozostają włosy, skóra i paznokcie oraz układ wzrokowy. Dynia zawiera też pestki, których nie powinno się wyrzucać, a wykorzystać (najlepiej i najsmaczniej po wysuszeniu) jako dodatek do past kanapkowych czy zup. Mają one w sobie prozdrowotne, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe kwasy tłuszczowe omega-3. Co ciekawe, z miąższu dyni przygotowuje się nie tylko potrawy wytrawne, ale też może być dodatkiem do koktajli i smoothie, bazą do ciasta, naleśników czy pierogów.
Jabłko – różnorodność smaków jesieni
Wszystko, co lokalne, z pewnością przebyło krótsza podróż z pola, upraw czy sadów do supermarketu, dlatego zdecydowanie lepiej wybierać to, co sezonowe. Podobnie sprawa ma się z jabłkami, których złotym okresem jest właśnie jesień – w tym okresie pojawia się ich najwięcej odmian. A dlaczego warto uzupełniać dietę o ten owoc?
Jabłka są źródłem błonnika, a dokładniej pektyn, które wspomagają pracę jelit i redukują ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Ponadto zawierają witaminę C, E, a dzięki zawartości mikroelementów mają zdolności alkalizowania albo inaczej odkwaszania organizmu. Bardzo podobne właściwości mają też dwa pozostałe typowo jesienne produkty – gruszka i śliwka. Zawierają one jednak nieco więcej cukru niż jabłko (zazwyczaj).
Catering dietetyczny – jesienne trendy
Każdy dbający o konsumenta catering dietetyczny ma na uwadze sezonowość produktów, bo dzięki temu zwiększa się szansa dostarczenia klientom produktów najbardziej świeżych i zdrowych. Fit catering w dużej mierze opiera swoje jesienne menu o wyżej wymienione produkty, tworząc zupy kremy (z dyni), fit szarlotki z jabłkami, śliwkowe i gruszkowe crumble (ciasta z owocami i kruszonką)… na szczęście przepisów z tymi warzywami i owocami jest bez liku, dlatego jako klient cateringu dietetycznego na pewno będziesz mieć nie raz tej jesieni okazję, by spróbować tych produktów.