Słodka bazylia – co wiemy o nowym superfood’sie?
Nasiona słodkiej bazylii- nowy nieznany superfoods
Tukmaria, tak inaczej określa się te nasionka. Od lat stosowana w kuchni chińskiej i indyjskiej. Jest podobna wyglądem i konsystencją do nasion chia, natomiast ma od nich intensywniejszy smak i aromat. Podobnie używa się ich najczęściej jako dodatek do owsianek, płatków, omletów czy przygotowania puddingów. Ma niską wartość kaloryczną, przy czym jest bogata w witaminy i minerały. Szczególnie w magnez, wapń, potas, żelazo i cynk.
W 100g nasion bazylii jest aż 1344 mg wapnia, to więcej niż w popularnych źródłach jak mak ( 1266 mg/ 100g) czy sezam ( 975 mg/100g)
Dzienna porcja 15 g nasion dostarcza aż:
• 201 mg wapnia (25 % dziennego zapotrzebowania)
• 2,5 mg żelaza ( 18% dziennego zapotrzebowania)
Wartość odżywcza w 100g:
Energia | 342 kcal |
Białko | 15,4 g |
Tłuszcz w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
19,1 1,9 |
Węglowodany | 53,1 |
Błonnik | 51,5 |
Składniki mineralne w 100g:
Wapń | 1344 mg/ 168% |
Magnez | 345 mg/ 94% |
Potas | 794 mg/ 40% |
Żelazo | 16,4 mg/ 117% |
Fosfor | 492 mg/ 70% |
%RWS – Dzienne referencyjne wartości spożycia
Dlaczego warto włączyć słodką bazylię do diety?
• Nasiona bazylii zawierają dużą ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i pod wpływem wody zwiększają swoją objętość, pęcznieją tworząc konsystencję żelu. Wpływają tym samym pozytywnie na perystaltykę jelit, zwiększając ich pasaż. Odżywiają bakterie bytujące w jelicie grubym, wpływają korzystnie na trawienie, redukują zaparcia i usuwają toksyny.
• Powodują mniejsze wahania glikemii po posiłku, opóźniają opróżnianie żołądka i zmniejszają wyrzut insuliny do krwi a także zapobiegają uczuciu głodu, zwiększając sytość
• Zmniejszają poziom cholesterolu. Przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.
• Chronią przed niedokrwistością dzięki wysokiej zawartości żelaza
• Dzięki wysokiej zawartości wapnia wpływają pozytywnie na stan kości, zębów i mięśni
Z czym jeść nasiona słodkiej bazylii?
Najlepiej smakują z mlekiem , napojem roślinnym, jako dodatek do soków, koktajli czy jogurtu. Możemy śmiało posypać nimi owsiankę, owoce czy nawet sery.
Jak przygotować nasiona bazylii?
Wystarczy zalać je letnią lub gorącą wodą i moczyć przez ok. 3-5 min. Po tym czasie nasiona spęcznieją oraz będą nadawały się do bezpośredniego spożycia.
Katarzyna Wójcik
Dietetyk Fitness Catering