Jak zrzucić „brzuch piwny”?

2020-07-04
Jak zrzucić „brzuch piwny”?
Tak zwany „piwny brzuch” jest zmorą wielu mężczyzn. Nie tylko wygląda on bardzo nieatrakcyjnie, ale też jest niebezpieczny dla zdrowia. Pomimo swojej nazwy nie bierze się on bezpośrednio od picia piwa. Jest on natomiast skutkiem regularnego spożycia substancji pobudzających apetyt, jakie znajdują się w tym napoju. Obecne są one np. w chmielu. W dodatku, kiedy spożywa się alkohol, to właśnie on jest metabolizowany jako pierwszy, przez co organizm nie trawi pożywienia, a pochodzące z niego kalorie trafiają właśnie w okolice tkanki tłuszczowej brzucha. Piwo nie jest jedyną przyczyną, przez którą występuje nadmierny przyrost tkanki tłuszczowej na brzuchu, choć zazwyczaj stanowi jeden z powodów. Jak pozbyć się „piwnego brzucha” i jaką rolę w tym procesie może odegrać catering pudełkowy

Ćwiczenia aerobowe 

Pozbycie się tkanki tłuszczowej w okolicach pasa jest bardzo ważne ze względów zdrowotnych. Wiąże się ono bowiem z otłuszczeniem narządów wewnętrznych, prowadzącym do zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy, nowotworów, schorzeń wątroby, chorób układu krążenia i kamicy żółciowej. Jednym ze sposobów na zwalczenie nadmiaru tłuszczu w okolicach pasa są ćwiczenia aerobowe, czyli tlenowe.
Zaliczają się do nich: 
Tenis, Jazda na rowerze, Bieganie metodą ciągłą i metodą interwałową, Trening na skakance, Pływanie

Trening tlenowy opiera się o ćwiczenia przyspieszające oddech oraz aktywność serca. Sprzyja to dotlenieniu organizmu i wymianie tlenowej. Regularne uprawianie aktywności fizycznej równocześnie zdecydowanie przyspiesza metabolizm i wzmacnia serce, które przez otłuszczenie było do tej pory przeciążone. Bardzo ważny jest czas trwania treningu, który powinien wynosić przynajmniej pół godziny. W ciągu pierwszych 20 minut wysiłku mięśnie spalają glikogen, dopiero później zaczyna się spalanie zmagazynowanego tłuszczu, w czym ćwiczenia aerobowe są bardzo efektywne. 

Zwiększenie spożycia białka, warzyw i owoców 

Białko jest budulcem dla mięśni, dlatego powinno być spożywane kilka razy. Można je dostarczać w postaci chudego mięsa, jajek, ryb albo nabiału. Do każdego posiłku należy włączyć owoce i warzywa. Witaminy, które są wraz z nimi dostarczane, nie tylko wzmacniają odporność, ale ponadto są konieczne do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Bardzo istotne jest także regularne spożywanie posiłków. Zadbać o to można zamawiając catering pudełkowy. 

Osoby, które nie chcą stracić masy mięśniowej, mogą się zdecydować na dietę 6-pack. Przeznaczona jest ona dla tych, którzy pragną wyrzeźbić swoje mięśnie i poprawić sylwetkę pod kątem wizualnym. Jadłospis tej diety nie zawiera białego cukru, soli ani kalorycznych sosów, cukry proste są zaś dostarczane wyłącznie w postaci owoców. Pozwala to na zmniejszenie retencji wody podskórnej, które jest jednym z kluczowych aspektów wypłaszczenia brzucha. Catering pudełkowy oferuje także diety przeznaczone dla zdrowego odchudzania. Utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego  pozwala na szybką utratę nadmiaru kilogramów. Bardzo istotne jest zachowanie pełnowartościowych posiłków i dostarczanie wraz z proteinami i warzywami energii i sił witalnych organizmowi. 

Spożywanie prawidłowych proporcji tłuszczów i węglowodanów 

Jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów zawierających cukry proste to jeden ze złych nawyków żywieniowych. Cukry te podnoszą bowiem gwałtownie poziom cukru, który pod wpływem wyrzutu insuliny szybko spada. Wówczas powraca odczuwanie głodu. Węglowodany proste, które znajdują się w białym chlebie, makaronie czy ryżu powinny być spożywane po wysiłku fizycznym albo w pierwszej połowie dnia. Organizm jest wówczas w stanie je efektywnie zużyć i zamienić w energię.
 
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu jest kolejnym błędem, który prowadzi do gromadzenia tłuszczu w okolicach pasa. Tłuszcz trzeba spożywać, ponieważ jest potrzebny np. do przyswajania witamin. Warto jednakże dostarczać go ze źródeł takich, jak orzechy, ryby, mięso, oliwa czy tłusty twaróg. Zrezygnować się natomiast powinno ze szkodliwych tłuszczów, obecnych w potrawach smażonych, frytkach czy fast foodach.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel