Catering a prawo – czy klient może czuć się bezpiecznie?
BHB i HACCP – na posterunku
Podstawowymi kwestiami, których musi pilnować produkcja diety pudełkowej, są te powiązane z etapem produkcyjnym, a więc zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz tzw. system HACCP, czyli „analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli”. Co do BHP nie mamy wątpliwości, co ono oznacza, natomiast HACCP odnosi się do najbardziej problematycznych pod względem bezpieczeństwa etapów przygotowywania żywności. System HACCP daje pewność, że dany zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej oraz potrzeb swoich klientów. Do tego istnieje jeszcze Dobra Praktyka Produkcyjna (system GMP), która w skrócie oznacza działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną zgodnie z przeznaczeniem. Najczęściej polega na bieżącej i okresowej ocenie oraz kontroli procesów produkcyjnych i powstających podczas nich wyrobów.
Wspomniane systemy są kontrolowane przez Sanepid i z reguły nie stwierdza się nieprawidłowości w produkcji cateringu dietetycznego pod tym kątem. Konsumenci mogą zatem czuć się bezpiecznie, ponieważ wyroby są obecnie doskonale kontrolowane, a także technologia wytwarzania, przechowywania i dystrybucji potraw diety z dowozem gwarantuje najwyższe standardy.