Nauka

Ludzkość ma problem z epidemią otyłości, której sprzyjają siedzący tryb życia oraz nadmierna ilość spożywanego pożywienia, głównie żywności bogatej w tłuszcz i/lub cukier. Sprawdź jak zapobiec katastrofalnym skutkom nadwagi
Czytaj dalej
Zdrowsze zamienniki cukru

Zdrowsze zamienniki cukru

Data publikacji: 04/02/2021
Szacuje się, że obecna konsumpcja sacharozy na świecie wynosi blisko 170 milionów ton rocznie. W skali światowej dominują Amerykanie, jednak w Europie to Polska znajduje się w niechlubnej czołówce wielkości jej spożycia. Przeciętnie zjadamy rocznie aż 40 kg sacharozy. Podpowiadamy na jakie zamienniki warto się zdecydować.
Czytaj dalej
Znaczenie witaminy słońca

Znaczenie witaminy słońca

Data publikacji: 29/01/2021
Ponad 80% polskiej populacji ma niedobory witaminy D. Dzieje się tak, ponieważ w naszej szerokości geograficznej przez większą część miesięcy w roku brakuje słońca. To może się przekładać na nasze zdrowie i samopoczucie, bowiem główną rolą witaminy D jest oczywiście zapewnienie mocnych i zdrowych kości, ale nie tylko. Za co więc jeszcze odpowiada witamina D i jakie mogą być skutki jej niedoboru?
Czytaj dalej
Zaburzenia flory bakteryjnej mogą być wyjątkowo groźne dla zdrowia pod wieloma względami. Zapobiegać im można sięgając po probiotyki, czyli kultury bakteryjne bardzo korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
Czytaj dalej
Istnieją produkty spożywcze i potrawy, których powinno się unikać ze względu na ich bardzo wysoką kaloryczność. Tak zwane „bomby kaloryczne” w ramach jednego posiłku lub nawet przekąski potrafią dostarczyć przynajmniej kilkaset kalorii, najczęściej nie zapewniając przy tym wartości odżywczych.
Czytaj dalej
Solić czy nie solić? Oto jest pytanie!

Solić czy nie solić? Oto jest pytanie!

Data publikacji: 02/12/2020
Sód pełni wiele funkcji w organizmie i jest przez to pierwiastkiem niezbędnym do życia. Najważniejszą jego rolą jest regulowanie gospodarki wodnej organizmu. To właśnie sód jest odpowiedzialny za stan uwodnienia tkanek i komórek, odgrywając kluczową rolę w utrzymaniu na odpowiednim poziomie pobudliwości komórek mięśniowych oraz nerwowych.
Czytaj dalej
Okres jesienno-zimowy to dla ludzkiego organizmu czas wyzwań. Obniżona temperatura, krótkie dni, niewielka ekspozycja na promienie słoneczne… te wszystkie czynniki przyczyniają się do zwiększenia podatności na infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
Czytaj dalej
Co Ty wiesz o odporności?

Co Ty wiesz o odporności?

Data publikacji: 23/10/2020

Jeśli szukasz prostych i naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności ten artykuł jest dla Ciebie!

Czytaj dalej
Jakie superfoods warto znać?

Jakie superfoods warto znać?

Data publikacji: 16/10/2020
W Polsce dostępny jest szereg superfoodsów pochodzących z zagranicy m.in. jagody goji, jagody acai, kurkuma, nasiona chia czy korzeń maca, które coraz częściej wykorzystujemy w swojej kuchni. Jednak nie powinniśmy zapominać o polskich super produktach, które mamy na wyciągnięcie ręki i to zazwyczaj za dużo niszą cenę niż te egzotyczne. Na jakie polskie i zagraniczne superfoodsy powinniśmy zwrócić uwagę?
Czytaj dalej
Mamy nadzieję, że na co dzień w Twoim menu gości różnorodność przypraw i ziół. Nie tylko dlatego, że dzięki nim potrawy nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, ale przede wszystkim przez to, że te dodatki smakowe mogą bardzo korzystnie działać na zdrowie. Chcesz poznać wyjątkową moc najbardziej prozdrowotnych przypraw? To koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Czytaj dalej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel