Nauka
Bijąca rekordy popularności na świecie „dieta Adele”. Czterofazowa konstrukcja diety pozwala na uzyskanie spektakularnych efektów w krótkim czasie. Sprawdź jak!
Czytaj dalej

Czy żywność typu light to zawsze lepszy wybór?
Data publikacji: 19/10/2021
Zapewne każdy z Was zetknął się w sklepie z żywnością typu light. Jest ona dedykowana przede wszystkim osobom zmagającymi się z nadmierną masą ciała oraz chorobami cywilizacyjnymi m.in. cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym czy innymi chorobami układu krążenia. Jednak sięgają po nią wszyscy konsumenci, gdyż produkty opatrzone nazwami slim, fit czy light pozornie wydają się zdrowsze. Czy jest jakaś różnica między tymi określeniami i jak otrzymuje się tego rodzaju żywność?
Czytaj dalej

Jak być świadomym konsumentem?
Data publikacji: 13/10/2021
Przez lata klienci w sklepie zwracali głównie uwagę na cenę oraz markę produktów żywnościowych, a te niestety nie zawsze świadczyły o wysokiej jakości żywności. To z czego składa się dany produkt ma istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, z tego względu warto czytać etykiety produktów spożywczych.
Czytaj dalej

Menu wzmacniające odporność
Data publikacji: 21/09/2021
Jesienią nie trudno o przeziębienie i wychłodzenie organizmu, a objawy choroby, w tym jej nasilenie, często są uzależnione od kondycji naszego ustroju. Zmniejszonej odporności może sprzyjać niewłaściwe odżywianie, przemęczenie fizyczne i psychiczne, przewlekły stres, mała ilość snu czy brak świeżego powietrza.
Czytaj dalej

Rola nawodnienia w organizmie
Data publikacji: 03/08/2021
Każdy człowiek średnio w ok. 60% składa się z wody. Sugeruje to jej duże znaczenie dla właściwego funkcjonowania ustroju i tak właśnie jest, gdyż bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.
Czytaj dalej

Tkanka tłuszczowa - jak najlepiej zredukować jej zawartość w organizmie?
Data publikacji: 26/03/2021
Ludzkość ma problem z epidemią otyłości, której sprzyjają siedzący tryb życia oraz nadmierna ilość spożywanego pożywienia, głównie żywności bogatej w tłuszcz i/lub cukier. Sprawdź jak zapobiec katastrofalnym skutkom nadwagi
Czytaj dalej

Zdrowsze zamienniki cukru
Data publikacji: 04/02/2021
Szacuje się, że obecna konsumpcja sacharozy na świecie wynosi blisko 170 milionów ton rocznie. W skali światowej dominują Amerykanie, jednak w Europie to Polska znajduje się w niechlubnej czołówce wielkości jej spożycia. Przeciętnie zjadamy rocznie aż 40 kg sacharozy. Podpowiadamy na jakie zamienniki warto się zdecydować.
Czytaj dalej

Znaczenie witaminy słońca
Data publikacji: 29/01/2021
Ponad 80% polskiej populacji ma niedobory witaminy D. Dzieje się tak, ponieważ w naszej szerokości geograficznej przez większą część miesięcy w roku brakuje słońca. To może się przekładać na nasze zdrowie i samopoczucie, bowiem główną rolą witaminy D jest oczywiście zapewnienie mocnych i zdrowych kości, ale nie tylko. Za co więc jeszcze odpowiada witamina D i jakie mogą być skutki jej niedoboru?
Czytaj dalej

Dlaczego naturalne probiotyki powinny znaleźć się w Twojej diecie?
Data publikacji: 19/01/2021
Zaburzenia flory bakteryjnej mogą być wyjątkowo groźne dla zdrowia pod wieloma względami. Zapobiegać im można sięgając po probiotyki, czyli kultury bakteryjne bardzo korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
Czytaj dalej

Jakie produkty, potrawy i przekąski mają najwięcej kalorii?
Data publikacji: 17/12/2020
Istnieją produkty spożywcze i potrawy, których powinno się unikać ze względu na ich bardzo wysoką kaloryczność. Tak zwane „bomby kaloryczne” w ramach jednego posiłku lub nawet przekąski potrafią dostarczyć przynajmniej kilkaset kalorii, najczęściej nie zapewniając przy tym wartości odżywczych.
Czytaj dalej