2019-10-30

Sałatka śledziowa

Składniki dla 6 osób:

  • Filet ze śledzia a la matias - 300 g ( 3 filety)
  • Awokado - 80 g ( pół sztuki)
  • Cebula czerwona - 80 g ( sztuka)
  • Ogórki konserwowe - 80 g ( 3 sztuki)
  • Jabłko - 120 ( mała sztuka)
  • Jogurt grecki - 30 g (łyżka)
  • Musztarda Dijon - 20 g ( 2 łyżeczki)
  • Ocet jabłkowy - 5 g ( łyżeczka)
  • Pieprz czarny
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

Filety śledziowe namocz w wodzie przez 30-40 minut zmieniając kilka razy wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Pozostałe składniki również pokrój w kostkę. Wymieszaj z musztardą, octem i jogurtem, przypraw pieprzem. Wymieszaj całość i posyp natką pietruszki.

Wartość odżywcza całości:

933 kcal/ 67 g białka/ 61,4 g tłuszczu/ 30,1 g węglowodanów/ 5,4 g błonnika

Wartość odżywcza porcji:

155 kcal/ 11,1 g białka/ 10,2 g tłuszczu/ 5 g węglowodanów/ 0,9 g błonnika

Moje rady:

  • Skrop pokrojone awokado i jabłko sokiem z cytryny aby nie straciło koloru
  • Sałatkę możesz podać w formie tatara. Wystarczy, ze drobniej pokroisz produkty i nałożysz oddzielne porcje
  • Zamiast pietruszki możesz posypać sałatkę świeżą kolendrą
  • Jabłka w sałatce możesz zastąpić suszonymi pomidorami
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel