Nasze rady - CzytelniaW naszej czytelni znajdziesz ciekawe pomysły na urozmaicenie swojej diety, informacje na temat zdrowego żywienia oraz inspiracje dotyczące aktywności fizycznej dla osób, które dopiero zaczynają „uprawiać” zdrowy tryb życia.
Zapraszamy do lektury!

Dieta skazana na sukces?

Dieta skazana na sukces?

Dyscyplina w żywieniu stanowiła od zawsze wyzwanie dla najtwardszych charakterów. Wszyscy znamy historie osób, które poległy w dietetycznym boju, uległy pokusie „podjadania” czy „podpijania” zakazanych produktów. Naturalne dążenie do natychmiastowego zaspokajania sygnalizowanych nam przez nasz organizm potrzeb jest w nas mocno zakorzenione. A nie potrzeba wiele czasu, by zniweczyć efekty wielomiesięcznych starań! Co zatem zrobić, by znaleźć się w gronie tych, którym się udało?
Przeczytaj więcej
Owoce – czy można je jeść bezkarnie?

Owoce – czy można je jeść bezkarnie?

Lato to wyjątkowy czas, w którym wybór smacznych i zdrowych owoców jest największy. Kuszą nas one wyglądem, zapachem i smakiem, a w dodatku zewsząd płyną informacje o ich cudownych właściwościach. Wydawać by się mogło, że można się nimi odżywiać bez żadnych ograniczeń! Czy aby na pewno?
Przeczytaj więcej
Ryby z hodowli

Ryby z hodowli

Czy kupu­jąc rybę zasta­na­wiasz się, skąd ona pocho­dzi? Warto się tym zain­te­re­sować!
Na pol­skim rynku można nabyć ryby bał­tyc­kie, oce­aniczne, a także z polskich i zagranicznych hodow­li. Róż­nią się one pozio­mem pozo­sta­ło­ści sub­stan­cji nie­po­żą­da­nych, m.in. pesty­cy­dów, metali tok­sycz­nych czy związ­ków wete­ry­na­ryj­nych, co zostało wyka­zane w bada­niach Zakładu Che­mii Żyw­no­ści i Śro­do­wi­ska Mor­skiego Insty­tutu Rybac­kiego w Gdyni.
Przeczytaj więcej
Zdrowe ziarna

Zdrowe ziarna

Różnego rodzaju ziarna i nasiona są bardzo często niedocenianym składnikiem naszej codziennej diety. Co prawda, wiele z nich bardzo dobrze znamy (jak siemię lniane czy nasiona słonecznika), są jednak i takie (jak np. nasiona chia), o których wiemy mało, a które mogą stać się jednymi z najzdrowszych składników naszego pożywienia. Przyjrzyjmy się im trochę bliżej i zastanówmy się, co mogą wnieść do naszej zdrowej diety!
Przeczytaj więcej
Mięso wieprzowe – dlaczego go unikamy?

Mięso wieprzowe – dlaczego go unikamy?

Jak pokazuje badanie opinii publicznej przeprowadzone przez TNS OBOP, 60% Polaków uważa, że prawdziwy obiad musi zawierać mięso. Z mięs zaś najchętniej wybieramy wieprzowinę. Lubimy żeberka, kotlety schabowe, pasztety czy różnego rodzaju kiełbasy.
Przeczytaj więcej
Pszenica na zdrowie?

Pszenica na zdrowie?

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o tzw. diecie bezglutenowej, którą stworzył dr Wiliam Davis opisując jej szczegółowe zalety w swojej książce „Dieta bez pszenicy”.
Pszenica jest jednym z rodzajów zbóż, które pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Hodowana jest w bardzo wielu odmianach, na całym świecie. Obecnie stanowi jeden z podstawowych składników naszego pożywienia.
Przeczytaj więcej
Jogurt naturalny – jak wybrać najlepiej?

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepiej?

Jogurt naturalny to jeden z chętniej wybieranych produktów – zarówno przez osoby będące na diecie, jak również przez te intensywnie ćwiczące. Dietetycy podkreślają, że jest zdrowy i warto włączyć go do codziennego jadłospisu. Ale czy wszystkie jogurty, które znajdziemy na sklepowej półce są dla nas odpowiednie? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że wybieramy ten najlepszy?
Przeczytaj więcej
Cukier – czy istnieją jego zdrowe zamienniki?

Cukier – czy istnieją jego zdrowe zamienniki?

Zawartość cukru w różnych produktach to bardzo popularny temat. Słodki smak jest dla wielu z nas tym najbardziej ulubionym. I chociaż coraz częściej słyszymy o negatywnych skutkach spożywania cukru: o cukrzycy, miażdżycy i nadwadze, to nie do końca chcemy z niego całkowicie rezygnować. Nawet będąc na diecie szukamy zamienników. Ale czy wszystkie zamienniki białego cukru są dobre dla naszego organizmu?
Przeczytaj więcej
Gluten – fakty i mity

Gluten – fakty i mity

Celiakia i alergia na gluten to coraz popularniejsze zagadnienia, jakie pojawiają się przy omawianiu zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób wokół nas przechodzi na tzw. dietę bezglutenową i wybiera bardzo wyselekcjonowane produkty. Ale ile w tym całym zamieszaniu jest prawdy? Czy nietolerancja glutenu jest aż tak powszechną dolegliwością? A może czasem to tylko czysta fanaberia i chęć dopasowania się to aktualnych trendów żywieniowych?
Przeczytaj więcej
6 produktów zwiększających twój apetyt

6 produktów zwiększających twój apetyt

Jeśli mimo starań i dbania o dietę twoja waga ani drgnie, zastanów się, czy sam nie torpedujesz swoich wysiłków poprzez spożywanie produktów, które powodują wzrost apetytu. I nie są to tłuste mączne dania ani chipsy, tylko często tak zwane produkty light lub dietetyczne!
Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel