Nasze rady - CzytelniaW naszej czytelni znajdziesz ciekawe pomysły na urozmaicenie swojej diety, informacje na temat zdrowego żywienia oraz inspiracje dotyczące aktywności fizycznej dla osób, które dopiero zaczynają „uprawiać” zdrowy tryb życia.
Zapraszamy do lektury!

Jak zacząć jeść świadomie?

Jak zacząć jeść świadomie?

Często jemy w pośpiechu, wykonując przy tym inne czynności, np. oglądamy telewizję lub pracujemy. Jesteśmy permanentnie zajęci i nie przykładamy zbyt wiele uwagi do tego co i jak jemy. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, kiedy nieodpowiedni sposób żywienia staje się naszym nawykiem. Poznaj kilka wskazówek jak zacząć jeść świadomie. Zastosowanie ich w życiu codziennym pomoże nabrać odpowiednich nawyków żywieniowych i sprawi, że proces dbania o sylwetkę stanie się przyjemniejszy i bardziej skuteczny.
Przeczytaj więcej
Wpływowi mieszkańcy naszego brzucha

Wpływowi mieszkańcy naszego brzucha

Ludzkie ciało jest gospodarzem ogromnej liczby różnorodnych drobnoustrojów, które pełnią ważne i korzystne dla nas funkcje. O ile to, że oddziałują one na naszą fizjologię jest wiedzą powszechnie znaną, o tyle ich wpływ na nasze funkcjonowanie emocjonalne i zdrowie psychiczne może wydawać się czymś zaskakującym. Coraz większa liczba pojawiających się w ostatnich latach publikacji naukowych dotyczących zależności między mikroorganizmami a psychiką otwiera całkowicie nowy rozdział w psychiatrii i psychologii. Czy odżywienie może mieć wpływ na nasze zdrowie psychiczne?
Przeczytaj więcej
Zjem mniej – schudnę więcej?

Zjem mniej – schudnę więcej?

Z dietą nieodłącznie kojarzy się uczucie ssania w żołądku, brak energii i wilczy apetyt. Jednak czego się nie robi dla smukłej sylwetki i jędrnego ciała. Jesz coraz mniej, uprawiasz sport, a waga ani drgnie, a jeśli już to nie w tą stronę co trzeba. A co jeśli gwarancją idealnego ciała jest jedzenie? A właściwie dość sporo jedzenia?
Przeczytaj więcej
Słodka bazylia - co wiemy o nowym superfood'sie?

Słodka bazylia - co wiemy o nowym superfood'sie?

Tukmaria, bo tak inaczej określa się te nasionka od lat stosowane są w kuchni chińskiej i indyjskiej. Są podobne wyglądem i konsystencją do nasion chia, natomiast ma od nich intensywniejszy smak i aromat. Na polskim rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, ale czy zyskają popularność?
Przeczytaj więcej
Dieta skazana na sukces?

Dieta skazana na sukces?

Dyscyplina w żywieniu stanowiła od zawsze wyzwanie dla najtwardszych charakterów. Wszyscy znamy historie osób, które poległy w dietetycznym boju, uległy pokusie „podjadania” czy „podpijania” zakazanych produktów. Naturalne dążenie do natychmiastowego zaspokajania sygnalizowanych nam przez nasz organizm potrzeb jest w nas mocno zakorzenione. A nie potrzeba wiele czasu, by zniweczyć efekty wielomiesięcznych starań! Co zatem zrobić, by znaleźć się w gronie tych, którym się udało?
Przeczytaj więcej
Gluten – fakty i mity

Gluten – fakty i mity

Celiakia i alergia na gluten to coraz popularniejsze zagadnienia, jakie pojawiają się przy omawianiu zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób wokół nas przechodzi na tzw. dietę bezglutenową i wybiera bardzo wyselekcjonowane produkty. Ale ile w tym całym zamieszaniu jest prawdy? Czy nietolerancja glutenu jest aż tak powszechną dolegliwością? A może czasem to tylko czysta fanaberia i chęć dopasowania się to aktualnych trendów żywieniowych?
Przeczytaj więcej
Owoce – czy można je jeść bezkarnie?

Owoce – czy można je jeść bezkarnie?

Lato to wyjątkowy czas, w którym wybór smacznych i zdrowych owoców jest największy. Kuszą nas one wyglądem, zapachem i smakiem, a w dodatku zewsząd płyną informacje o ich cudownych właściwościach. Wydawać by się mogło, że można się nimi odżywiać bez żadnych ograniczeń! Czy aby na pewno?
Przeczytaj więcej
Ryby z hodowli

Ryby z hodowli

Czy kupu­jąc rybę zasta­na­wiasz się, skąd ona pocho­dzi? Warto się tym zain­te­re­sować!
Na pol­skim rynku można nabyć ryby bał­tyc­kie, oce­aniczne, a także z polskich i zagranicznych hodow­li. Róż­nią się one pozio­mem pozo­sta­ło­ści sub­stan­cji nie­po­żą­da­nych, m.in. pesty­cy­dów, metali tok­sycz­nych czy związ­ków wete­ry­na­ryj­nych, co zostało wyka­zane w bada­niach Zakładu Che­mii Żyw­no­ści i Śro­do­wi­ska Mor­skiego Insty­tutu Rybac­kiego w Gdyni.
Przeczytaj więcej
Zdrowe ziarna

Zdrowe ziarna

Różnego rodzaju ziarna i nasiona są bardzo często niedocenianym składnikiem naszej codziennej diety. Co prawda, wiele z nich bardzo dobrze znamy (jak siemię lniane czy nasiona słonecznika), są jednak i takie (jak np. nasiona chia), o których wiemy mało, a które mogą stać się jednymi z najzdrowszych składników naszego pożywienia. Przyjrzyjmy się im trochę bliżej i zastanówmy się, co mogą wnieść do naszej zdrowej diety!
Przeczytaj więcej
Mięso wieprzowe – dlaczego go unikamy?

Mięso wieprzowe – dlaczego go unikamy?

Jak pokazuje badanie opinii publicznej przeprowadzone przez TNS OBOP, 60% Polaków uważa, że prawdziwy obiad musi zawierać mięso. Z mięs zaś najchętniej wybieramy wieprzowinę. Lubimy żeberka, kotlety schabowe, pasztety czy różnego rodzaju kiełbasy.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel