Masa brownie:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 40g oleju kokosowego
- 40g płatków lub mąki owsianej
- łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki kakao
- 60-80g erytrytolu
Masa serowa:
- 250g sera półtłustego, może być w kostce, będzie bardziej miękki
- 2 jajka
- łyżka budyniu
- 30g masła
- 20-30g słodzika
Wykonanie:
Fasolę odsączam, miksuje z żółtkami, słodzikiem, sodą i kakao. Dodaje olej kokosowy lub inny tłuszcz i zmielone płatki owsiane i blenduje. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje i mieszam łyżką. Wylewam na spód blaszki. Ser blenduje z żółtkami, słodzikiem, budyniem i masłem, dodaje ubite białka. Wylewam na masę brownie. Ja zostawiłam odrobinę ciemnej masy i zrobiłam kleksy na górze. Piekę 45-50 minut w temp 180 stopni. Czekam aż ostygnie i kroję.
Wartość odżywcza całości:
1727 kcal/ 98 g białka/ 107 g tłuszczu/ 98 g węglowodanów
Wartość odżywcza porcji:
215 kcal/ 12 g białka/ 13 g tłuszczu/ 12 g węglowodanów/
Katarzyna Wójcik Dietetyk Fitness Catering
