Strefa wiedzy
W naszej czytelni znajdziesz ciekawe pomysły na urozmaicenie swojej diety, informacje na temat zdrowego żywienia oraz inspiracje dotyczące aktywności fizycznej dla osób, które dopiero zaczynają „uprawiać” zdrowy tryb życia. Zapraszamy do lektury!
Wróć do formy jesienią z Fitness Catering!
Wakacje już za nami, dlatego należy pomyśleć o formie na okres jesienno-zimowy. Powroty bywają trudne, dlatego przygotowaliśmy dawkę przydatnej oraz konkretnej wiedzy, która pomoże łatwo wrócić do aktywnego stylu życia. Jeśli regularnie trenujesz i nie miałeś przerwy od treningów potraktuj poniższe porady jako dodatek do aktualnego planu żywieniowego i treningowego.
Czym jest zespół metaboliczny?
Zespół metaboliczny to jednostka chorobowa, na którą składa się kilka zaburzeń. Obejmuje ona otyłość, problemy z tolerancją glukozy, insulinooporność, hiperinsulinemię, a także nadciśnienie, nieprawidłowości w profilu lipidowym oraz przewlekły stan zapalny. Podsumowując, jest to stan chorobowy szczególnie będący ryzykiem dla rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Co może podnieść Twoją odporność – nie jesteś skazany na tabletki!
Lato nieubłaganie się kończy i niestety – czas pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Nawet najsilniejsze organizmy w obliczu nagłej zmiany temperatur mogą odczuć osłabienie swojej naturalnej ochrony. Ale to nie oznacza, że od razu trzeba sięgać po środki farmaceutyczne, bowiem istnieje wiele produktów naturalnych, które równie skutecznie walczą z przeziębieniami i jesiennymi infekcjami. Poniżej omawiamy najważniejsze z nich.
Jesienne produkty sezonowe – na co warto postawić?
Okres jesieni obfituje w sezonowe produkty, charakterystyczne dla tej pory roku. Jakie warto wykorzystać w diecie i czy mają one jakieś szczególne właściwości prozdrowotne?
Jak jeść słodycze i nie przytyć?
Słodkości to prawdziwa zmora dla wszystkich, a na pewno większości osób przechodzących na dietę. Jak z dnia na dzień pożegnać się z czymś, co każdego dnia pojawiało się w naszym menu? Jest na to sposób. Słodki smak nie jest zabroniony, po prostu musimy się nauczyć pozyskiwać go z odpowiednich źródeł. Z jakich?
10 najczęstszych błędów żywieniowych
Czy wiesz, że powinniśmy jeść mniej przetworzonej żywności, pić więcej wody, nie używać białego cukru? O jakich zasadach warto pamiętać? Jakie są najczęściej popełniane błędy żywieniowe? I czy wybierając catering dietetyczny masz szansę zmienić nawyki na tyle, by już nie wracać do starych przyzwyczajeń? Sprawdźmy.
Dieta na jesień – jaką wybrać, co powinna zawierać?
Jesienna dieta powinna być rozgrzewająca, bogata w aromatyczne produkty i przyprawy, a także pożywna. To menu bogate w witaminy i składniki mineralne, czyli wszystkie te elementy, które mają korzystny wpływ na odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje.
Jak dieta wpływa na naszą cerę?
Bez wątpienia właściwa dieta może znacząco poprawić stan naszej cery, natomiast dieta niedoborowa – skutecznie pogorszyć. Co jeść, żeby móc pochwalić się zdrową cerą, bez niedoskonałości, stanów zapalnych, widocznych naczynek i zmarszczek? Oto nasze podpowiedzi!
4 (podstawowe) rzeczy, które warto wiedzieć przed rozpoczęciem odchudzania
Każdy chciałby zrzucić zbędne kilogramy szybko i skutecznie, bez efektu jojo i uszczerbku na zdrowiu. Ale nie wszyscy wiedzą, że zdrowe odchudzanie to odchudzanie z głową, przemyślane i zaplanowane. Co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem diety, by gubić kilogramy efektywne i bezpieczne?
Czym jest tkanka tłuszczowa i jak można się jej pozbyć
Tkanka tłuszczowa – zmora wszystkich osób na diecie. Właśnie w celu jej zredukowania sięgamy po spalacze tłuszczu, szukamy diet odchudzających, chodzimy do dietetyka czy decydujemy się na catering dietetyczny. Tyle wysiłków i energii– w jakim celu? W celu pobudzenia procesu wykorzystywania energii zmagazynowanej w komórkach tłuszczowych. Na czym to wszystko polega?
Czy dieta zgodna z grupą krwi to mit?
Dieta zgodna z grupą krwi została wymyślona przez naturopatę, Petera J. D’Adamo. Według niego grupa krwi człowieka determinuje, czy jest on „myśliwym” (grupa krwi O), „pasterzem” (grupa krwi A), „koczownikiem” (grupa krwi B) czy „enigmą” „grupa krwi AB”. Czy te teoria ma swoje naukowe uzasadnienie i co więcej – czy catering dietetyczny powinien oferować tego typu menu?